Expositie

4 juli tot en met 23 augustus

Barend Houtsmuller

Barend Houtsmuller (Amsterdam, 1953) behoeft nauwelijks introductie. Zijn werk wordt geroemd en aangekocht in binnen- en buitenland. Hij studeerde onder meer in NYC en Venetië bij grootmeesters als Ansel Adams, Duane Michals en Christian Vogt.

Hoewel hij veel experimenteerde tijdens zijn ruim 40 jaar overspannende carrière, is zijn onderwerp altijd constant gebleven: vrouwen in al hun verschijningsvormen. In zijn foto’s gaat hij op zoek naar mysterie, sensualiteit en schoonheid. Barend laat daarbij voldoende over aan de verbeelding. Zijn modellen houden het midden tussen ingetogen, kwetsbaar en sensueel en de fotograaf laat de kostumering een versmeltende rol met het lichaam spelen. Het spel van licht en schaduw beheerst hij tot in de puntjes. Soms vallend op het lichaam van het model, soms vanuit onverwachte hoek; een patroon tekenend op vloer of wand. Het doet vaak denken aan de werken van oude meesters.

Barend exposeerde en exposeert in musea, galeries en kunstmanifestaties. Zijn werk is onder meer te vinden in het Rijksprentenkabinet van Het Stedelijk Museum in Amsterdam, de International Polaroid Collection te Wenen, de Bibliothè­que Nationale in Parijs, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en in diverse andere collecties, waaronder veel particulieren.

Galeriehouder Erik Knegt werd door Barend in zijn eigen foto geportretteerd.

Georges de Groot

TEKENEN, SCHILDEREN EN BOETSEREN zijn een RODE draad in zijn leven.

Door zijn rijke fantasie ontstaan er in zijn schilderijen en beelden eigenzinnige wezens die je laten verwonderen over hun zijn. Ieder werk vertelt zijn eigen verhaal waarin vorm en kleur je doen verrassen. Zijn inspiratie haalt hij uit de dierenwereld en sprookjes, maar ook de Middeleeuwen en de oertijd zijn dankbare onderwerpen. Een leeg doek krijgt van Georges de Groot een achtergrond met structuur wat zijn werk extra diepte en levendigheid geeft. De schilderijen, vol van kleur en expressie, drukken positivisme uit. De beelden van keramiek zijn veelal opgebouwd uit verschillende lagen en bevatten verrassende elementen. De bijzondere wezens van keramiek van Georges de Groot zijn mede hierdoor een genot om te aanschouwen en daardoor erg geliefd bij het publiek.

Paulus Geeve

“… Ik heb 28 jaar in de binnenlanden van Zuid Amerika geleefd en gewerkt. En veel van dat werk is opgenomen in vele internationale zakelijke- museale- en particuliere collecties. Ik heb altijd hard gewerkt aan die mooie exposities in binnen-en buitenland.

In mijn schilderijen kijk ik vanuit de mens en zijn omgeving, zijn klimaat en weersverwachtingen. Ook de mensen en hun innerlijke cultuur, de dynamiek, de gezegdes en de leerprocessen.Met  beeldtaal van die belevenissen ben ik zo hard bezig. Nu gaan dagen nacht samen, ze zijn verbonden. Boven en onder, innerlijk enuiterlijk. De standpunten zijn sterk en sprekend. Het mannetje in demaan is echt, de nacht tilt haar rokken op. Sterren kun je plukken ende Witte Wieve raken je aan. De tijd staat om je heen. Kleine dingenblijken later grote herinneringen te zijn geworden.”

Frans Jansen

Het werk van Frans Jansen ( Steenwijk 1945 ) kan als kleurrijk worden bestempeld. Bonte aaneenschakelingen van kleuren spatten van zijn doeken en panelen en brengen de toeschouwer in verleiding. Na zijn middelbare schooltijd verliet hij Steenwijk om naar de Kunstacademie in Enschede te gaan. Frans werkt figuratief en abstract. De voorstellingen die hij maakt zijn ontleend aan de (waarneembare) werkelijkheid om ons heen. In zijn werk gaat het niet om de verbeelding van de werkelijkheid die op de letterlijke weergave van de natuur berust, maar die voortkomt uit de improvisatie van de geest. Geen mimesis dus, wel fantasie.

Jan Verschueren

België 1962

Jan Verschueren is autodidact. Hij is schilder en beeldhouwer en heeft vele Europese solotentoonstellingen op zijn naam staan. Maar hij is ook filosoof lijkt het wel, want lees zijn teksten en weet waarom.

Jan verklaart zijn schrootbeelden als volgt;

“Hoe roest mooi kan zijn. Hoe schoonheid kan roesten. Hoe constructie destructie is. Hoe chaotisch structuren zijn. Hoe structureel chaos is. Hoe men observeert en geobserveerd wordt. Hoe dicht grote idealen bij kleine kantjes liggen. Hoe anekdoten vereeuwigd lijken. Hoe eeuwigheden veranekdotiseren. Hoe humor is. Hoe dicht zwart bij wit ligt. Hoe dicht de beeldhouwer bij zijn lief ligt. Hoe dicht de beeldhouwer bij zijn werk staat.”

Sasja Bork

Sasja is opgeleid aan de Academie Minerva te Groningen en schildert in de traditie van het Noordelijk Realisme. Olieverf is haar favoriete materiaal. Ze is in vele stijlen thuis: grote doeken met dikke lagen verf, grof opgebouwd met het paletmes tot kleine paneeltjes met fijn gepenseelde details. Ze gebruikt zelfgemaakte foto’s als inspiratie voor haar schilderijen en maakt voorstudies om de juiste compositie en kleurstelling te bepalen. Het onderwerp of de boodschap van het schilderij is voor haar leidend. ‘Vorm volgt Inhoud’. Om deze goed over te brengen past ze de schilderstijl aan. Eens in de anderhalf a twee jaar ontstaat zo een nieuwe serie schilderijen. Zo blijft het schilder proces ook voor haarzelf boeiend. In deze serie UNmade staat het onopgemaakte bed en het zonlicht dat daarop valt centraal. Een vertelling van iets dat is geweest: vervulling en nabijheid. En wat weer zo zal zijn. Een geruststellende gedachte. Sasja hoopt dat de kijker rust, contemplatie en geborgenheid kan vinden in de grote serene doeken. Haar schilderijen zijn verzameld op www.sasart.nl

Marlies Jetses

De natuur is mijn inspiratiebron”

“Vormen in de natuur die ontstaan door groei, erosie, aantasting en
woekering, boeien mij. Vooral de contrasten, ritme en beweging, die ik daar in zie. De contrasten ruw en glad, mat en glanzend, donker en licht spelen een belangrijke rol in mijn vormgeving.
De ene keer benader ik de realiteit. De andere keer beeld ik de indruk uit die het achtergelaten heeft. Niet verwante details, zoals een rits of ventiel, kunnen toegevoegd worden of de vorm vergroot. Dan is het niet wat het lijkt.

De vormen worden met de hand opgebouwd. Vaak ga ik uit van een holle vorm. Na de 1e stook worden de vormen met de hand beschilderd met zelf ontwikkelde glazuren en engobes en vervolgens opnieuw gestookt.
De buitenkant ofwel de huid is voor mij een essentieel onderdeel van mijn vormgeving. Mijn uitdaging is het creëren van een passend glazuur of een engobe die het karakter van de gemaakte vorm versterken en
uitnodigen om de vorm aan te willen raken.

Elk door mij gemaakt object is uniek.

Lid Nederlandse Vakgroep Keramisten NVK

Tineke Sips

Het Universum van Tineke Sips

Met haar collages trekt Tineke Sips je op lieflijke wijze haar droomwereld in.

Vaak is dat een sprookjeswereld, soms ook is het de –ogenschijnlijke- wereld van alledag. Haar werk is zowel subtiel als overduidelijk/helder, maar dikwijls ongrijpbaar omdat niet duidelijk wordt wat er al was en hoe zij de elementen heeft verbonden die een nieuwe ‘surrealistische’ werkelijkheid vormen.

Toch dankt zij haar succes en waardering voor haar werk niet alleen aan die vaardigheden. Tineke Sips verbindt pure schoonheid met kracht, en dat maakt haar collages zo onweerstaanbaar.

Aafke Pierik

“Kunst is magisch” 

Aldus Aafke Pierik!

Als kind altijd al aan het tekenen op de achterkant van behang papier, en de passie is er nog steeds!

Het mooie van kunst is: dat alles kan in een schilderij, Van blauwe giraffes ,magische gezichten of nostalgie”.

Mijn leermeester was mijn schoonvader  

Jaap Geerling sr. Een bekend beeldend kunstenaar!! 

Wij hadden samen een atelier en heb veel van hem geleerd ,vooral over realisme en etsen en allerlei druktechnieken zoals, zeefdruk ,en litho steendruk .Het was fijn om met hem te werken.

Nu maak ik vooral realistisch en magisch realistisch werk! 

De ,,Vrouw,, is een belangrijk onderwerp  in mijn werk.   Ik hou erg van het mythische de schoonheid en het magische van de vrouw.  Ook menselijke emoties probeer ik uit te drukken op doek en paneel Ik werk met acryl en olieverf en soms door elkaar heen. 

Het is elke keer weer de magie de aantrekking kracht om een nieuw schilderij te maken. Schilderen zal altijd magisch blijven voor mij. Ook emoties zijn voor mij erg belangrijk en hoop dat over te brengen op het doek! 

Nel de Mol

Over Nel

Mijn naam is Nel de Mol (geboren in Dordrecht 26-01-1960) en ik ben beeldend kunstenaar gespecialiseerd in zeegezichten.

…”Van alles wat ik op mijn pad tegenkom maak ik een mooie verbeelding om te kunnen delen”…

Ik schilder zeegezichten en andere landschappen met water. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur door er lange wandelingen in te maken, met een grote voorliefde voor plekken met water, vooral aan de kust. Ik kan er mijn hoofd lekker leeg laten waaien en weer opladen met inspiratie voor nieuwe, creatieve ideeën.

De liefde voor de zee heb ik in mijn genen meegekregen van mijn ouders. Mijn moeder kwam uit Katwijk en ik heb ruim 20 jaar een caravan gehad op Schouwen, mijn Juttershut. Tijdens mijn reizen zoek ik altijd het water op.

Bert Sterk

Bert (1954) heeft een groot deel van zijn leven met glas gewerkt. Zo heeft hij diverse functies vervuld op de Glasfabriek in Leerdam. Met de kennis van de materie glas is hij zich verder gaan ontwikkelen als beeldend kunstenaar.

Op de Academie voor Beeldende Kunsten in Antwerpen heeft hij zijn opleiding Glaskunst afgerond. Daar heeft hij zich gespecialiseerd in glas gieten in mallen en vormen.

Bekend van Bert zijn de portretten in glas. Hij combineert zijn glasobjecten vaak met ander materialen. De onderwerpen zijn vaak afgeleid van de beleving van dat moment en hebben meerdere lagen en combinaties met materialen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Tinus D.

is autodidact en vanuit zijn eerste expositie Trash & Treasure geheten in 1997 heeft hij onafgebroken gewerkt aan een eigen stijl. Hij is zeer betrokken bij natuur en milieu en daarin ligt de reden dat hij van spullen en materiaal dat is weggegooid of is afgedankt zijn kunst is gaan maken en dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo doet.
Naast het creëren van sculpturen en installaties ontwerpt hij ook diverse mode accessoires zoals spectaculaire kronen, zonnebrillen van onder andere meccano en diverse designer handtasjes met led verlichting. Hiermee heeft hij prijzen gewonnen onder andere tijdens het filmfestival in Cannes in 2010, 2011 en 2012.
Ook komen de vrouwelijke vormen op allerlei manieren terug in zijn werk, bijvoorbeeld de bekende ritsen vrouwen in verschillende kleuren en poses en de metalen body’s. 
Daarnaast maken de engelenvleugels een belangrijk deel uit van zijn werk. Ze worden gemaakt van metaal, kunststof, glas en licht. Tinus vindt steeds een nieuwe manier  om met verschillende technieken een volmaakt geheel te bereiken.

Sabine Diffenhart


Ongeveer 15 jaar geleden ben ik in Groningen op de School voor Handenarbeid, tegenwoordig het Kunstencentrum, begonnen met een cursus Edelsmeden. In het begin was het voornamelijk het aanleren van vaardigheden zoals solderen en zagen en het leren kennen van de diverse metalen en edelmetalen en wat voor mogelijkheden er allemaal zijn. In de loop der jaren heb ik heel veel geleerd door steeds van alles uit te proberen. Het mooie van werken met metalen, en dan voornamelijk zilver en goud, is dat je het werk weer kunt smelten als het niet naar je zin is en dan weer opnieuw kunt beginnen. Ik vergelijk het met het werken met klei.De cursus bezoek ik nog steeds vanaf september tot en met mei elke dinsdagavond. Nu niet meer zozeer om iets te leren maar omdat er op het Kunstencentrum allerlei gereedschap aanwezig is wat ik thuis nog niet tot mijn beschikking heb. Bovendien hebben we een heel gezellig clubje waarvan sommigen ook al heel wat jaren bezig zijn. Het is prettig om af en toe overleg te hebben en ik doe hier ook best wel inspiratie op. Sinds kort heb ik thuis een eigen ruimte waar ik mijn hobby kan uitoefenen. Tot nu heb ik heel wat ringen, kettingen, hangers, oorbellen en spelden gemaakt. Ook in opdracht voor vrienden en kennissen. En natuurlijk reparaties. Afgelopen december heb ik voor het eerst tijdens een kerstmarkt mijn sieraden in het openbaar getoond.Het liefste maak ik iets van gedragen sieraden, b.v. van een dierbaar familielid waardoor het sieraad een emotionele waarde heeft voor de toekomstige drager.

Jolanda van Hattum

Jolanda van Hattum (1961) is beeldend kunstenaar/docent. Na haar studie op de Kopse Hof Nijmegen (nu HAN kunst, cultuur en welzijn) opende ze haar Atelier Ludiek. In haar atelier geeft ze sinds 1999 wekelijks schilder- en tekenlessen, masterclasses/workshops experimenteel schilderen, boekbinden, kleurenleer en beeldhouwen in steen. Zie verdere informatie schilder- en tekenlessen “Art Gallery Atelier Ludiek.”Van Hattum zelf is permanent op zoek naar ruimte en creativiteit. Haar werk kenmerkt zich door een grote diversiteit aan technieken, een krachtig kleurgebruik en dynamische composities. Over haar drijfveren zegt ze:”Ik schilder en beeldhouw over het leven, over vooruitgang, loslaten en positiviteit. De interpretatie daarvan laat ik graag over aan de kijker… de toeschouwer.”In 2014 slaagde ze  voor de opleiding handboekbinden op het Grafisch Lyceum te Utrecht. Jolanda exposeert sinds 2012 in binnen en buitenland. Haar werk is te koop, te huur (huurkoopcontract) en ze werkt in opdracht. Jolanda is aangesloten bij: BBK, BOK ,IAPMA en NABKpro.Sinds 2019 deelnemer van www.kunstautomaten.com & HuB Kerkrade Kunstautomaat

Vera Berkvens

Het is een eeuwig durende fascinatie voor de seizoenen, het licht, de kleuren met al de minieme nuances, en alle delen van de dag. De natuur, in de breedste betekenis van het woord. Landschappen, meestal in het noorden van de wereld, maar ook dat wat mensen in het landschap doen, wonen, werken. De aanwezigheid van mensen is voelbaar in de huizen, constructies enz.

Maar ze zijn nooit het onderwerp, enkel een onzichtbaar deel daarvan. Het zijn de wolken en de verschuivingen van licht in de lucht. Waters en de weerspiegelingen. Horizonnen met en zonder bebouwing. Bijna de aantrekkelijkheid van de stilte en de eenzaamheid.

Schilderen, tekenen, schrijven, dus woorden en tekens, dit allemaal vanuit datzelfde waarnemen. Noteren, interpreteren, en ombuigen wat in de herinnering een plek heeft ingenomen.

Godfried Zöllner

Lang geleden leerde Godfried Zöllner klassiek schilderen aan de toen gerenommeerde Rijksacademie in Amsterdam. Na tien jaar zoeken in zichzelf en de donkere wereld, stapte hij over naar een belangrijke baan in het zakenleven. Na jaren gelukkig leven met goed werk en een lief gezin kriebelt zijn talent en gevoelt hij de roeping die hij zo node gemist had.

Nu werkt hij al weer vele jaren aan grote (200×100) realistische schilderijen en tekeningen met indringend geschilderde moralistische thema’s in een klassieke barokke stijl. De Regionale TV, “Omroep Flevoland”, heeft vorig jaar een interview gefilmd over deze schilder met een smetteloos wit overhemd in een groot sprankelend atelier (link). Ondanks grote contrasten van goed tegen slecht en mooi tegen lelijk, is zijn visie inspirerend opgewekt.

Godfried Zöllner heeft in de 80-er jaren nog les gegeven in aquarelleren aan de Gooise Academie te Laren. Zijn werk is opgenomen in collecties in Bonn, Amsterdam, Den Haag, Parijs en Boston USA.BijlagenVoorbeeld van YouTube-video ‘Schilderen doe ik in een wit overhemd’ weergeven’Schilderen doe ik in een wit overhemd’

Bart Ensing

Artist statement 

Ik ben een natuurmens. Ik zwerf graag in de natuur, en ik maak kunst met en in de natuur. Ik hoop daarmee mensen te raken, in verbinding te brengen met de natuur. Maar ik doe het vooral omdat ik er zelf blij van word.

Ik werk organisch, ik ga aan de slag met een stuk hout en maak een sculptuur, zonder vooropgezet plan. Of ik bouw een installatie, vaak in een boom, waarbij ik inspring op de lokale situatie, met mijn gevoel van dat moment.

Soms is dat volledig conceptloos, geen idee dat ik wil uitbeelden, soms begin ik wel met een concept. Maar ook dán ontstaat het kunstwerk al werkend.

Ik maak mijn houtsculpturen van hout met imperfecties, ‘als het maar krom, rot of schimmelig is’. Ik maak daarvan vaak luchtige en open beelden of speel met het spanningsveld tussen open en robuust. Vaak is, al dan niet expliciet, een menselijke figuur zichtbaar. De beelden nodigen er toe uit om aangeraakt te worden. En dat mag ook, op mijn exposities hangt altijd een bordje ‘Je mag de houten beelden aanraken. Doe het wel voorzichtig’. Vaak levert alleen dat al een glimlach op. Ik maak ook sculpturen in opdracht. Bijvoorbeeld voor een prijsuitreiking, of als herinnering aan een overledene. Ik werk dan niet volgens een tekening, maar poog de wens of het verhaal van de opdrachtgever te vangen. En blijk daar steeds weer in te slagen

Annie Sturing

ANNIGJE tassen is een label dat bijna haar 10e verjaardag viert. De eerste tas werd gemaakt nadat ze gedroomd had over een tas maken. Ergens tussen slapen en ontwaken was er een helder beeld ontstaan van de tas die ze ging maken. Inmiddels zijn er vele ANNIGJE’s in gebruik over de hele wereld. De tassen zijn altijd unica’s en kenmerken zich door enthousiast kleur gebruik en eigenwijs design. ANNIGJE is met haar tassen vaste Exposant bij Micksart Collectief, Domo Eclectica in den Haag en Ward’s Art in Barneveld. Daarnaast neemt ze deel aan kunstmarkten door heel Nederland en Duitsland.