Deelnemers groepsexpositie van 11 december 2022 t/m 12 februari 2023

De deelnemers aan de groepsexpositie van 11 december 2022 tot en met 12 februari 2023 zijn:

Ingrid Beemsterboer

Mijn naam is Ingrid Beemsterboer (1955). Al jaren ben ik gefascineerd door licht en kleur. Daarbij hou ik van beweging en (organische) vormen.Tijdens mijn opleiding aan de Academie voor Fotografie (specialisatie geënsceneerde fotografie) gebruikte ik in mijn composities al veel gekleurde stukjes glas. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met workshops in glasblazen, fusen en sandcasten. Sindsdien heeft het werken met glas me niet meer losgelaten.

Glas heeft ‘een eigen wil’ en is vaak onvoorspelbaar. Ik vind het prettig om vanuit een basisidee intuïtief te werken en te experimenteren. Alledrie de technieken hebben hun eigen bijzondere kenmerken en toepassingsmogelijkheden en dat maakt glas voor mij het ultieme medium om mee te werken.

Hermine van der Does

Een symphonie van kleur en licht

 

NATURA ARTIS MAGISTRA
‘De Natuur is de meesteres van de Kunst’. 

“De kosmische beleving staat centraal in mijn beeldtaal. De positie van de mens tussen hemel en aarde.  Inzoomend op cellen en structuren, zoals ons menselijk DNA en uitzoomend naar hemellichamen en sterrenstelsels. Zo boven, zo beneden. Het kleine reflecteert het grote en andersom en alles is met elkaar verbonden.”

Betty Paanakker

Mijn vader heeft na de oorlog de afdeling Edelsmeden Academie Maastricht opgericht. Hij was daar zeer intensief mee bezig, thuis was ook Academie. Vakantie in Frankrijk, dat waren zoektochten naar een klein Etruskisch beeldje of een Luristan bronsje, het ging over de Eufraat en de Tigris, Mesopotamia en waar is voor de eerste keer brons gegoten en veel meer.

Vaak ging ik mee naar de Academie, het rook daar lekker naar vuur en andere spannende zaken, pek bijvoorbeeld. Maar ik wou geen kunstenaar worden, ik wilde iets normaals doen. Het liep anders, mijn moeder, de stabiele factor, werd ziek en stierf veel te jong. Ik ging vanaf toen mee naar de Academie, het was te moeilijk niet het edelsmeden, maar de mensen.

Na de Academie heb ik heel lang niet gewerkt, ik kreeg kinderen (eindelijk iets normaals). Toen de kinderen de deur uit waren ben ik gaan werken in de Bronsgieterij Sijen (een leerling van mijn vader). Na jaren werken voor andere beeldhouwers kreeg ik steeds meer de behoefte om weer voor mezelf iets te maken. En nu ben ik steeds verbaasd dat ik maak wat ik maak. Er is toch iets ingestopt wat er nu alsmaar uitkomt. Ik heb veel gekeken en gezien.

Opleiding: Academie Beeldende Kunsten Maastricht afd. Edelsmeden 1963-1968

Bikkel

Bikkel Artist (Netherlands, born on Curaçao, 1948) 

GLASS DESIGN AND PAINTINGS (Professional)

Willem de Kooning Academy, Rotterdam, Netherlands  

Year of graduate: 2002 with judicium exceptional 

The process of working is spontaneous. Bikkel works with vibrant colors and strong shapes. Emotions play an important role in this. Everything reflects the warmth of her native Curaçao. 

Bikkel glass designs and paintings are in well-known museums and private collections. Such as the Museum Voorlinden, The Curaçao Museum, Museum Maassluis, etc.

 

2022. International Art Leaders Award:                                 Given by Yoo Choong Yeul from Fantapia M. Chang Kil-Hwan Art Museum, South Korea. For the artwork “Fugitives”, 200 x 200 cm. 

Kim Rijntjes

In 2017 opende Kim Rijntjes (afgestudeerd Academie Beeldende Kunsten te Maastricht) haar Atelier-Galerie MIM, en sindsdien toont zij haar eigen werken van gemengde technieken. Het werk is zeker figuratief, soms ook realistisch, maar er komen ook elementen van vervreemding bij, deze ontstaan tijdens het proces.

De werken kenmerken zich door een emotionele lading, vragen roepen zich op. Deze blijven echter onbeantwoord doordat Kim haar werken (het liefst) geen tekst en titels geeft. Er moet ruimte zijn voor eigen interpretatie zodat ieder zijn eigen verhaal kan maken. Zij houdt er niet van om te psychologiseren, het werk moet bekeken worden zonder vooroordeel.

Vrouwelijke figuren, sensualiteit, kracht en kwetsbaarheid zijn een terugkerend thema in het werk van Kim. Zij laat de structuur van verschillende materialen tot zijn recht komen. 

De werken hebben gemiddeld een afmeting van 40 cm, de losse draden staan voor groei & beweging. De draden kunnen naar wens gelegd worden hoe je je voelt. Ook bewegen zij mee met warmte & wind.

Eddy Dijkslag

Het werk van Dijkslag kenmerkt zich door zijn grafische werkwijze.

Met kenmerkende strakke lijnen worden bekende en minder bekende landschappen en industriële bouwwerken  tot bijzondere sferische composities verheven.

Olga Kovtun

Kunst is voor Olga leven. Een innerlijke, diep intieme ruimte. Zonder grenzen tussen de binnen- en buitenwereld. Noch ingang, noch uitgang. Alles bestaat slechts een enkel moment op papier. 

Marten van Holten

Geboren in 1958 te Amsterdam. 
Marten woont in Winschoten tussen de polders van het Noorderland. 
Na enkele jaren bezig geweest te zijn met muziek en conceptuele projecten begon Marten met schilderen. Zijn inspiratie is de enorme weidsheid van het noorden en de wadden. Zijn werk laat de stilte zien die je kunt ervaren als je “in the middle of nowhere” staat. 

Als je in het “niets” staat, met de horizon aan alle kanten, dan voel je jezelf pas verbonden met de natuur, met de plaats waar je bent.
De stilte blijft dan niet beperkt tot je oren.

Marten is naast het schilderen een filmmaker van documentaire- en speelfilms. Ook in zijn films laat hij de rust zien die je kunt ervaren als alles wat langzamer gaat, wat stiller is.

Noortje Meijerink

”Birds in all their freedom, gracefully gliding through the sky or proudly strutting on the ground. To capture those motions is my challenge.” The craftsmanship of the throwing wheel and the precision of the sgraffito technique characterize the work; pots and vases in which graceful birds are carved. Sometimes the objects are combined with metal clay. The result is an elegant combination of porcelain with rich shiny silver. The combination of delicate porcelain and shiny silver shows to full advantage in my jewelry.

Erik Tierolf

In 1987 studeerde Tierolf af aan de AKI Art & Design Enschede ArtEZ (voorheen ‘Academie voor Kunst en Industrie’) te Enschede. Hij maakt sinds 1991 realistische kunstwerken, voornamelijk schilderijen met Olieverf op doek. 

In zijn werken neemt Tierolf de kijker mee naar een wereld die lijkt op de onze, maar toch anders is. Een wereld waarin hij realiteit en fantasie vermengt, en het onwaarschijnlijke geloofwaardig verbeeldt.

Tierolf woont en werkt sinds 1997 in BergenNoord-Holland. Zijn geboortedorp Renesse en zijn huidige woonplaats lijken in veel opzichten op elkaar; beide vlak bij de zee, dicht bij het bos, maar ook dicht bij het open landschap. De zee en het water zijn een inspiratiebron en spelen een grote rol in zijn creaties. Tierolf is lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders.

Naast schilderijen van klein formaat maakt Tierolf ook monumentale werken. Motoren, auto’s en industrieel erfgoed zijn het decor voor scenes die tot de verbeelding spreken en de fantasie van de kijker prikkelen. Hij componeert zijn schilderijen met veel geduld en liefde voor details. De zeggingskracht in zijn werk ligt in zijn keuze van de voorstelling die hij op het doek zet. Op het oog mooie, realistische beelden die pas op het tweede gezicht door de vervreemde elementen het bestaan van een diepere betekenis prijsgeven. Met zijn werk levert Tierolf commentaar op allerlei aspecten van het bestaan.

Tirza Verrips

In mijn werk als kunstenaar wil ik een bijdrage leveren aan de discussie over de interactie tussen het klimaat en de invloed die wij als mensen daarop hebben. Klimaat zie ik niet alleen als een natuurlijk fenomeen, maar ook als metafoor voor de wijze waarop we als maatschappij met elkaar en met de dingen omgaan, zoals bijvoorbeeld de wijze waarop wij omgaan met en afscheid nemen van producten en materialen.  Deze “dialoog” is in hoge mate bepalend voor het leven op onze aarde en fascineert en inspireert me in mijn werk.

Na me eerder geconcentreerd te hebben op het vervaardigen van objecten en sculpturen met gebruik van nieuw glas, ben ik daarnaast ook gaan werken met hergebruik van bestaand glas in recent werk. Dat type glas vind ik in o.a. kringloopwinkels, op markten of de afvalbakken van glasblazers. Naast glas voeg ik ook andere restmaterialen toe, die door hun vorm en/of structuur interessante toevoegingen zijn aan mijn werk.

De objecten die daar het resultaat van zijn, doen denken aan primaire levensvormen, de basis van het leven, waaruit complexere levensvormen zijn ontstaan. Ook maak ik gebruik van water, dat ik, als bron van leven, als beeldend element toevoeg in gesloten vormen.

Daarmee sluit ik aan op de kringloop van het leven en mijn werk beschouw ik daarom als een “Ode aan het leven”.

Saskia Weerepas

Saskia studeerde 2 jaar aan de kunst academie van Enschede maar kon zich daar niet vinden in het gehanteerde keurslijf. Zij besloot om haar eigen weg te gaan om zo haar creativiteit de vrije loop te kunnen geven. Ze is woonachtig in het kunstdorp Sint-Anthonis en heeft aan huis haar ruime Atelier. Buiten de zorg voor haar twee dochtertjes besteedt ze al haar tijd aan haar schilder kunst.

Saskia’s schilderijen zijn een mix van abstract en figuratief waarbij ze gebruik maakt van olieverf, acryl en lak op doek en hout. In haar atelier heeft zij haar eigen handschrift ontwikkeld en schildert ze vol overgave pretentieloze, vrolijke doeken. Een uitgebreide serie werken met als thema koken krijgt momenteel veel waardering van publiek dat op zoek is naar iets nieuws.

Saskia houdt niet van quasi diepzinnige verklaringen over haar schilderkunst. Zij schildert omdat ze er bevrediging in vindt en zij hoopt dat ze iets van haar passie over kan brengen op de toeschouwer.

Eef Wezenberg

Eef Wezenberg (1946) is glaskunstenaar. Rond zijn 50ste is hij zich gaan richten op architectuur en vormgeving en vergaarde hij zelf een omvangrijke glascollectie. Op een van zijn reizen naar Tsjechië, een glasland bij uitstek, werd hij uitgedaagd zelf iets te ontwerpen. Vanaf dat moment ontwerpt hij geometrische figuren die in Tsjechië worden gemaakt.

Met name op de tetraëder, een soort piramide van gelijkzijdige driehoeken, is veel van zijn werk gebaseerd. Het materiaal waarmee hij werkt is optisch kristal, een zeer hoogwaardige vorm van glas met een hoge helderheid, waardoor de lichteffecten maximaal zijn. Wezenberg probeert door simpele vormen maximale kleureffecten te bereiken. Zijn objecten moeten eigenlijk vanuit diverse hoeken bekeken worden waardoor het glas steeds andere impressie geeft, een ‘spel van illusies’. Over zijn passie en zijn reis naar en door de glascultuur heeft hij een boek geschreven met gelijknamige titel.

Wezenberg creëert continu nieuwe objecten en exposeert regelmatig door heel Nederland. 

Matthias van Olst

Als kind ben ik opgegroeid in de glasstudio van mijn vader, Cees van Olst (1947-2014). Zodoende mag ik mijzelf een 2e generatie glasblazer noemen.

Doordat ik het vak van jongs af aan mee kreeg heb ik alle facetten van het glas doorlopen, van het werk aan de brander, brandschilderen tot aan het studio glas. Dat laatste is waar ik mij helemaal in kan vinden.

Een fascinerend materiaal, met oude technieken, vele toepassingen en constante vernieuwing in verschijningsvorm maakt glas erg uitdagend om mee te werken. Temperaturen van 1100 tot 1300 graden. Alle mogelijke kleurcombinaties van opaak tot transparant, optische werking en ga zo maar door. Glas is eindeloos.

Door mijn vele bezoeken aan vele glasgebieden in Europa en interesse in de geschiedenis van het vak ben ik voortdurend in contact met collegae over de ontwikkeling van het ambacht en het behoud van kennis.

In een deel van mijn eigen werk probeer ik zoveel mogelijk solo te werken. Werken zonder assistent daagt mij uit om nieuwe combinaties van technieken en workflow te vinden om een nieuwe collectie te creëren. Binnenkort is deze collectie getiteld “SOLO1” beschikbaar voor tentoonstellingen en galerieën. (2022)

Tot mijn vreugde ontving ik in 2021 een beurs van het Fonds Cultuurparticipatie voor mijn project: “The road to Mastery”. Hierdoor kan ik mijn vakmanschap uitbreiden door samen met andere kunstenaars te studeren.

In juli 2021 werd ik uitgenodigd voor de Grimnitzer Glastage bij Berlijn. Dit 6-daagse festival in een gemoedelijke sfeer met glasblazers uit Duitsland die aan het werk zijn en hun werken tonen. Uitwisseling van technieken en kennis om nieuwe stukken te creëren.

Daarnaast nam ik deel aan de tafelgesprekken van het Ministerie van OCW over “de innovatieve kracht van ambachten, vakmanschap en ontwerp” in 2021.

Ik heb als glasblazer gewerkt in:
Glasmuseum “De Spiraal” – Diever
Glasmuseum Hoogeveen – 1995 – 2000
Van Tetterode (freelance) – 2008
Hotmarks Glas Orvelte (freelance) – 2008
Hotmarks Glas Ootmarsum (freelance) – 2018
Glasmuseum Leerdam – 2019 – heden
Grimnitz Glastage – juli 2021

Sinds 2019 werk ik als vaste freelancer in de studio van het Nationaal Glasmuseum Leerdam waar ik de kans krijg om samen te werken met enkele van Nederlands grootste glaskunstenaars. Mijn eigen museumlijn, exclusief gemaakt voor het museum, wordt verkocht in de museumwinkel.

Al mijn eigen werk is te vinden in winkels en galerieën door heel Nederland en/of te bestellen via deze site.
Matthias werkt ook als muzikant in zijn:
www.oldferrymusicstudio.com

 

Hilde de Rooij

Ik haal een stukje tekst aan van Renée Korbee, curator van Glasrijk Tubbergen, want zij zegt het goed en zoveel beter dan ik zelf zou kunnen:
“Oorspronkelijk heeft Hilde veel met textiel gewerkt. In haar etherische ‘weefsels’ van glas is dat nog zichtbaar. Kleine veelal antieke glasplaatjes knoopt zij met behulp van warm getint koperdraad aan elkaar tot monumentale doeken. Die weefsels wiegen zachtjes in wind. Alsof ze zo kunnen opstijgen naar een volgende bestemming. Waarbij het (zon-)licht de talloze glasplaatjes laat flonkeren als in een Oosters sprookje.”

Van technisch perfect werk, interessant door kleur, ritme en beweging beweeg ik me langzaam maar zeker meer naar organischer en verhalend werk. Niet alleen de aantrekkelijke kanten van glas spreken mij aan, maar ook de duistere en gevaarlijke kanten ervan. En regelmatig werk ik met hergebruik glas.

Jan Verschueren

Jan Verschueren toont zijn schrootbeelden, maar ook wandobjecten. Er wordt weer druk geklommen, gereden, gevaren en samengewerkt door zijn typische mannetjes met de kopjes en handen van terra cotta. Tevens zijn er de grotere staande machthebbers; profeten of koningen, die zich onderscheiden door hun inventieve gewaden en hoofdtooien. Altijd statig en frontaal, met een staf in de hand of met enigmatische handgebaren.

Er zijn werken, vooral die van ontmoetingen en beklimmingen, waarbij de gebeurtenis ondersteund wordt door een gestileerde, simpele belijning van gelast metaal. Daarentegen zijn de voertuigen – auto’s, boten, tanks, tractors – wonderen van barokke fantasie en inventie, volgestouwd als ze zijn met objects trouvés van allerlei origine die een symbolische betekenis aannemen. Verschueren’s titels zijn geestig en dragen altijd bij aan het nauwkeuriger zoeken en vinden van al de elementen waaruit de persoonlijkheid van het beeld is opgebouwd.

De muurobjecten ‘Vazen en Blazen’, zijn uitgesneden uit metaalplaat en gekleurd door roest, corrosie, witte verf en laswerk. Vuur en verf. Patronen en Romeinse cijfers zijn met de snijbrander als perforaties in het metaal aangebracht. Het dieprode roest tegen het matte, korrelige wit en het olie-achtige blauw van de snijlijnen vormen een rijk palet. De werken zijn niet plat, vazen overlappen elkaar, andere hebben een lichte welving. Ook hier is het verrassend hoeveel Verschueren uit zijn materiaal haalt. De vazen hebben de vormen van oer-kruiken, simpel en bol met een eenvoudige schenktuit. De vorm van de blazen komt enigszins overeen met die van de vazen, maar er steken dikwijls twee of drie stukjes darm of urineleider uit.

Het is een wonderlijk thema: vazen en blazen. Beide hebben als functie het tijdelijk opslaan van vloeistoffen, de één binnen en de ander buiten het lichaam. Komen ze samen in een serie werken van Verschueren als rijmen in vormentaal en benaming? De Belgische Jan Verschueren is als beeldhouwer/schilder autodidact. Op zijn website staat het gedicht: “HOE”, waarvan de eerste regels luiden: ”Hoe roest mooi kan zijn / Hoe schoonheid kan roesten…”

Inge Uiterwijk

Inge Uiterwijk (1978), Photography

Inge Uiterwijk lives and works in Schoonoord, The Netherlands, where she was born and raised. From an early age, expressions through photography and other art forms have been a part of her life, but she took her first real steps in photography around 2017. 

Inge has spent a lot of time outdoors which led to great admiration for the beauty of nature. This emotion is the basis for her work as a photographer, where she focuses on landscapes and nature in which trees, plants and flowers play a leading role. Inge works mainly in her immediate surroundings; a familiar place in constant change and transition where memories and experiences are embedded. There is no specific message or meaning in her current work. There are multiple interpretations which are open to the viewer to explore.

Inge’s photography is seen as ethereal and dreamlike but is also capturing moments of absolute stillness and silence without human presence. Bounderies between reality and fiction are not always clear in her work which gives the images an unreal, dark and mysterious feeling. 

Inge works with the elements of nature to create a specific atmosphere. Post processing the images is just as important in her work as photographing itself. With the use of sometimes unusual color palettes, effects or combining different images, a new reality is created where mood is key.

Tamme de Boer (1974)

My work is like an organised confusion. A contrast between movement and standstill, between control and improvisation. It’s a dynamic standstill of time with striking colour combinations, which evokes all kinds of conflicting emotions.

The theme of the paintings is existential. There’s one coördinating line in it which is the ‘the speed of an industrial society’. It depicts the society as a metaphor for the desolate condition of an industrial society.
Every painting to me is a struggle or a fight with the paint, sometimes even an outburst coming straight from my heart living in this materialistic world. The light romances the heavy theme. As a result, the work possesses a complex stratification.

The actual spirit of todays consumer society reflects in my work whether in a romantic way or a controversial way. They are captured in snapshots of paint.

Linaaa

Haar keramische wandsculpturen zijn geïnspireerd op waterspuwers aan gotische kathedralen. Deze beelden heten ook wel ‘gargouilles’. Veel mensen herkennen ze bijvoorbeeld van de Notre Dame in Parijs. Over de achtergrond van deze beelden doen verschillende verhalen de ronde, maar kort gezegd komt het er op neer dat ze een beschermende functie hebben. Ze houden ‘kwade duivelse’ krachten buiten de kerk. 

Linaaa vindt het boeiend dat over de hele wereld, in de diverse soorten culturen door alle eeuwen heen, mensen steeds behoefte hebben aan beschermende symbolen, tekens, rituelen en elementen. Het gaat haar dan ook niet om de kerkelijke strijd tussen de duivel en het goddelijke, maar om het beschermen van positieve energie.

Het zijn wandsculpturen, die meekijken over je schouders en over je waken, je soms wakker schudden en je er aan herinneren dat je niet alleen staat.

‘Inspiratie voor mijn sculpturen haal ik uit de planten en dierenwereld. Wat ik fascinerend vind is de puurheid en de verscheidenheid aan vormen. Voor de sculpturen gebruik ik de verschillende elementen die dieren als bescherming hebben.

Sommige werken hebben scherpe randjes gekregen, andere zijn rond, vriendelijk en verstild.’

Naast de wandsculpturen zijn daar de afgelopen tijd ‘Wachters’ en ‘bladwezens’ bijgekomen. De bladwezens hebben een eigen universum waar wij geen weet van hebben.

Linaaa (1968, Luttelgeest)                                                  Beeldend Kunstenaar & Museumdocent.

In 1989 en 1990 een aantal maanden Artist in Residence Painting in het atelier van Norbert Skupniewicz aan de Kunstacademie van Poznan te Polen,

In 1992 afgestudeerd in schilderen en grafiek te Zwolle. Sinds 2002 werkzaam in klei.

Cees Vegh

Cees Vegh (1966) heeft in 2009 zijn Master of Art gehaald aan de Universiteit Leiden. Cees woont momenteel in Groningen.

Cees schildert landschappen en meer dan dat. Hij schildert dat wat het landschap in hem losmaakt: verstilde polders, uitgestrekte stranden of een eindeloos stille dijk. Zowel in zijn figuratieve als abstracte werk zijn rust, ruimte en verstilling centrale thema’s. “De landschappen van de Wadden, de kust en de polders hebben voor mij een enorme kracht. Ze zijn eindeloos en tijdloos. Ik voel me er thuis. Het landschap raakt mij en dit wil ik laten zien.”
Cees weet zich in het enorme kunstaanbod te onderscheiden door een geheel eigen stijl en de manier waarop hij ruimtelijkheid verbeeldt en stilte laat zien. Hij schildert de ervaring van het landschap. Hij schildert zijn innerlijke landschap. Zijn figuratieve werk is zeer ingetogen en subtiel, zijn abstracte werk monumentaal en uitbundig. In dat laatste is zijn grafische achtergrond ook duidelijk zichtbaar. In beide uitingsvormen richt hij een ‘monument’ op voor het landschap.
“In ons kleine, drukke landje is stilte een schaars goed geworden. Stilte zoeken vind ik bijzonder waardevol en stilte schilderen een grote uitdaging. Je zou mijn werk ‘a response to noise’ kunnen noemen.”

Tim Juffermans

Tim Juffermans is eigenaar van Studio 071. Hij ontwerpt en maakt bijna alles wat ontworpen kan worden, denk aan: posters en flyers voor evenementen, huisstijlen voor bedrijven (inclusief logo en website) , typografieën maar ook illustraties op maat.

Naast ontwerper is hij ook beeldend kunstenaar en maakt tekeningen en schilderijen over de toekomst.

Marie Louise Fransen

Marie-Louise richt zich op twee kerndisciplines.

In haar werken met glas heeft ze met lampworking een geheel eigen stijl ontwikkeld die tot uiting komt in organisch gevormde objecten, variërend van speels gevormde glazen, kandelaars, tot een serie van majestueuze kronen. Ze werkt met borocilicaat glas, geblazen en versmolten, en combineert met metalen, halfedelstenen en steen.

Als kleding designer zoekt Marie-Louise de kracht in het lijnenspel, experimenteert met kleur schakeringen en integreert technieken en andere materialen. Marie-Louise Fransen maakt design kleding in opdracht en eigen collecties. Sinds 15 jaar geeft Marie-Louise cursussen textiele vormgeving aan kinderen en volwassenen.

Marie-Louise heeft opleidingen glasbewerking gevolgd in Corning (USA) (flameworking on glass) en Hasselt (België) (glasblazen) en werkt al meer dan 15 jaar als glaskunstenaar.

Eerder heeft ze 10 jaar de Marie-Louise design studio gehad in het centrum van Venlo, waar ze in eigen stijl ontworpen kleding verkocht. Ze heeft internationaal samengewerkt met kunstenaars in Zuid Afrika en Nieuw Zeeland, tijdens verschillende verblijven in deze landen.

Lydia Schröder

Lydia Schröder communiceert via haar beelden, het is haar “taal”. Zij maakt grote bloemachtige vormen. Wat direct opvalt in haar werk, is de bijzondere combinatie van keramiek, glas en brons in die haar beelden kenmerken; het glas wordt in vormen gegoten, waarbij regelmatig kleuren worden toegevoegd. De betoverende effecten die ontstaan op het gebied van licht en kleur zorgen ervoor dat de uitstraling van de beelden voortdurend verandert. Je raakt er niet snel op uitgekeken!

Anneke Bloema

Surreal animal art by visual artist Anneke Bloema

As a kid, I loved drawing and animals and playing outdoors. At home, I was allowed to keep many pets, including a cat, rabbits, guinea pigs, and chickens. I loved to take care of them.

I have an older brother and a younger sister. We’re very close in age. I have fond memories of our imaginative childhood together. We played and fought together as pirates, as princes and princesses, and of course as ourselves.

When I was 18 I took photography as a hobby, soon after enrolling in a course at ‘De Fotovakschool’. Gradually photography became my profession, and in 2001 I founded my own company The Factory II.
I started to do more and more graphic designs like collages. In time I found a way to tell the stories I wanted to tell. After winning an important prize for my illustrations, I was very encouraged to go on. And that’s what I did. Nowadays I spend a lot of time making these collages. Having a very big photo archive of my own allows me to use mostly my own pictures in my storytelling animal artwork.

Ruben Koerhuis

Ruben Koerhuis (1959) heeft zich altijd met beeld bezig gehouden. Eerst als maker van (opdracht)video’s en fotograaf, waarbinnen hij gewend was aan het invullen van een vaststaand kader. Het ‘waarom’ van dat beeld, als bewust onderdeel van een groter geheel, stond daarbij altijd centraal. Dat is terug te vinden in het huidige werk: abstracte beelden met een persoonlijk verhaal. Geen enkel werk is toeval en het is nooit alleen maar vorm. Bij een geslaagd beeld is er een balans tussen het narratief, de emotie, het ambacht, de continuïteit en groei binnen een thema en de blijvende verwondering door het ontdekken en het uitvinden. Terugkerende elementen, zoals lood, koper en leisteen, of de bol en de cirkel, worden gebruikt als thema en verhalenverteller en geven vorm aan basale verlangens of (primaire) gevoelens. Als was het de verstilling van momenten uit het leven van de maker. Werk met een bedoeling. Toch hebben ze generieke titels. Dit is om de toeschouwer niet in een bepaalde kijkrichting te duwen. Voor de maker is het af, voor de nieuwe kijker begint het bij de eerste keer kijken, waarbij de oorsprong er niet toe doet. Hoewel het ook geen geheim is: als er naar gevraagd wordt, krijgt men uiteraard uitleg.

Christian van Hedel

Visual artist Christian van Hedel (1974) mainly paints non-figurative abstract art. He has been active as a visual artist for over 20 years now. Christian started out as a self-taught artist, but after attending various workshops he got more and more into it, for example, he followed the fine-art training at the Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). His work can be found regularly at various art fairs and exhibitions in the Netherlands, Belgium, Germany, Spain, Denmark, France, Italy, China, New York and everything in between.

Christian has already won several international audience awards for his works of art. His works are sold worldwide. In a museum in China his work is part of a permanent collection of the museum.

In early 2017, Christian started a brand new project which he called “Fiction Elements”. This new series consists of colorful wall-filling paintings. The works are inspired by the natural and essential spiritual energies of everyday life. Conscious of the unconscious, both opaque and transparent spots, lines, shapes and lines are painted on canvas or on wooden panels. The contrasts between dark and light, colors and black and white always predominate. The shapes are very precisely defined, evoked precisely by the paint matter or created by the idiosyncratic use of brushes or palette knives. Because of the black lines Christian uses in his work, it becomes an abstract comic-like representation that balances the whole. His work tends towards street art or urban art. The works of art are visual concentrations of experiences, dreams and reflections. Autobiographical images, in which Christian tries to broaden the field of perception beyond the purely visual. There’s more to it than you see; art as food for the eye and the mind.

Yann Schuyers

Yann Schuyers (Oss, 1954) ontdekte al vroeg in zijn leven de kunstenaar in zichzelf.  Als kind verzorgde hij al handgetekende illustraties voor de schoolkrant.  Door zijn creatieve geest raakte Yann al snel geïnteresseerd in fotografie, en maakte hij vormen in gasbeton en zelfs koeienbotten.

“Vormen en kleuren hebben me van jongs af uitgedaagd.  Zolang ik me kan herinneren voel ik de behoefte om iets moois te maken, wil ik verhalen vertellen. Niet met woorden, maar met beelden.  Ik wil andere mensen laten genieten van mijn verbeelding.  Dat is altijd mijn drive geweest.  En nog steeds.” – Yann Schuyers

Door de jaren heen heeft Yann zich verdiept in een veelheid aan creatieve werkvormen die hem de mogelijkheid geven te werken met vorm en verbeelding.  Vol interesse en bevlogenheid heeft hij zich beziggehouden met fotografie, zeefdrukken, tekenen en schilderen met potlood en acrylverf, digitale kunst en het ontwerpen van tuinen en meubels.  Ook heeft Yann met veel plezier zijn expertise en enthousiasme overgedragen aan cursisten van de Vrije Academie.

Als beeldkunstenaar geniet Yann ervan om steeds weer nieuwe technieken en materialen uit te proberen en toe te passen.  En net als zijn smaak en interesses blijft zijn werk zich voortdurend ontwikkelen.  Daarbij is hij nog altijd gefascineerd door het werk van grote voorgangers als Leonardo da Vinci en Rembrandt van Rijn.  Tegelijk wordt hij getriggerd door tijdgenoten en haalt hij inspiratie uit architectuur, design en mode.  Maar alles overstijgend is de bezielende inspiratie die hij haalt uit de schoonheid van de vrouw en het vrouwelijk lichaam.

Alek|Sander

MIJN BOODSCHAP MIJN ‘FEEL GOOD’ ART COLLECTIE.

Welkom in de wereld van geluk. Een wereld van mooi, een wereld van blij en vrolijk. Voel je zorgeloos en positief. Ga voor zacht en liefdevol in een harde samenleving vol frustratie, lust, hebzucht, jaloezie, verleiding en strijd. Hou van zacht, zoals je diep van binnen bent. Welkom in de flower power van de twintiger jaren!

IK, ALEK|SANDER. Mijn roots liggen in de reclame waar ik werkte als conceptmaker. Mijn creatieve werk werd genomineerd en bekroond. Daarna werd ik fotograaf. Ook mijn fotowerk viel frequent in de prijzen en werd in diverse galeries en musea en op fotofestivals in de wereld aan het publiek getoond. Als kunstenaar ben ik – Alek|sander – minstens zo ambitieus. Mijn streven is om wereldwijd een groot publiek te bereiken met een boodschap van geluk. Zoveel mogelijk mensen blij maken met mijn kunst; dat is mijn missie.

THE POWER OF FLOWER. Al mijn hele leven hou ik van bloemen. Daarom legde ik een archief aan dat ik nog dagelijks aanvul met nieuwe bloemen. Met deze beelden creëer ik nu collages die mijn boodschap van liefde en geluk uitdragen. Bloemen zijn in staat om de harde werkelijkheid te verzachten. Om wat kwaadaardig is te ‘verbloemen’. Mijn bloemen laten je het spanningsveld beleven tussen wat je ziet en wat je voelt.

THE FUTURE OF ‘FEEL GOOD ART’. We leven midden in het informatietijdperk. De hele dag worden wij op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen in de wereld. Of je nou wilt of niet, je kunt je er niet voor afsluiten. Aanslagen in het midden oosten, dreiging in het westen, natuurrampen in de Oriënt, het leven om ons heen wordt steeds donkerder. Het verlangen groeit om even lekker weg te dromen en je gewoon goed te voelen. En dat wil ik – Alek|sander – met heel mijn feel good (h)art je gunnen.

Siny Haitel

Schilderen is voor mij het leven hoe het zich aandient, hoe ik langs de dingen wandel en wat er op mijn pad komt.

Het positieve in het leven is voor mij heel belangrijk. Toch ontkom je er soms niet aan dat er minder leuke dingen op je weg komen. Dan volgt er steevast een vertaling op een doek.

Positief in het leven staan, daar haal ik heel veel energie uit.

Het landelijke waarin ik woon zorgt voor heel veel inspiratie. Hier kan ik ontzettend genieten van de stilte. Ook een krachtig stuk muziek past er op bepaalde momenten bij.

Ik voel me een superrijk mens, dat ik daarmee bezig mag zijn!

Monique Berger

Na de Grafische School en 1 jaar Rietveld Academie ben ik gaan schilderen met olieverf en heb een meerdere cursussen lithografie (steendruk ) gevolgd. Ik ben overgestapt op tekenen en mono prints omdat ik beter overweg kan met dit materiaal. Sinds 2005 maak ik ook droge naald etsen.

Mijn werk is illustratief  en dieren (met menselijke trekjes ) spelen daarin een belangrijke rol.

Fantasie en humor zijn voor mij belangrijk en bij ieder werk geef ik de toeschouwer de kans om zijn eigen verhaal erbij te bedenken.

Mots Kocic

Mots Kocic, geboren en getogen in Joegoslavië, nu Kroatië….Met veel passie werkzaam geweest als meubelmaker, zoals de meeste meubelmakers dat zijn… Inmiddels vrij om zijn vrije tijd te besteden aan wat hij echt mooi vindt: het creëren van gebruiksvoorwerpen van hout met een bijzonder design… Zijn werken worden gekenmerkt door de gedachte dat zoiets nog niet eerder is gemaakt of gezien…

Hij heeft geëxposeerd tijdens diverse tentoonstellingen in Steenwijkerland (“Als je van hout houdt”, “Zevensprong”, enz). Een van zijn kleurrijke ladekasten is gedoneerd aan het ziekenhuis Isala, kinderafdeling…..

In 2019 heeft hij meegedaan met de “Zomerexpo 2019”…..Dit is de lands grootste kunstverkooptentoonstelling…. De tentoonstelling trok 78.000 bezoekers, er kwamen veel enthousiaste reacties en een kwart van de werken werd verkocht. Mots zijn ladekast heeft 3 maanden bij de Fundatie Zwolle gestaan…en veel lovende reacties ontvangen….

Doorgaan zolang het kan om mooie dingen te kunnen maken, in alle vrijheid, is zijn motto!

Maurice La Rooy

Maurice La Rooy (Amsterdam, 1992) graduated in Graphic Design at the Mediacollege Amsterdam in 2012. After realizing that the world of computers and Graphic Design was not the life he had envisioned he started an apprenticeship, glassblowing, at the Van Tetterode Glass Studio, then owned by his father, Louis La Rooy(1947).

He apprenticed there for two years at which he was the Hot shop Coordinator at this point. He met several of the glass artists in the community and it wasn’t long until he met John Moran whom had just started a Glass Studio in Ghent, Belgium. In 2015 Maurice started working at Gent Glas on a regular basis involving himself in the educational part of the studio. From 2019-2021 he functioned as Studio Coordinator at Gent Glas and mainly focused on the educational programs that Gent Glas has to offer.

A lot of his work frequents somber topics. Maurice has always found works that portrait something heavy, to really resonate with the emotion he feels towards an artwork, which has left him with a need to pursue this within his own work.

The work Maurice makes is frequently figurative and always oriented around glass since he grew up around that medium. He has spent a lot of time of his youth playing in his father’s glass studio, however it wasn’t until his twenties that he pursued a professional carrier within the arts.

His works range from hand-sculpted glassworks to installations incorporating found objects as he frequently works from an idea and uses the components that feel like they suit the idea best. Due to this reason, the works he makes vary a lot and he enjoys the experience of starting out from a concept and then seeing the work come to be, especially in a medium such as glass. “As the liquid material is formed into the desired artwork it is almost as if I am in dialogue with the material, I touch the glass and it reacts, we go on and on like that until we arrive to an agreement which is the beginning of the artwork” Says Maurice. As he has progressed working with glass, he has found ways to involve graphics in his work and has created a distinct style that allows him to apply his graphic elements to his works.

Henny Latul

Henny Latul is landschapsschilder en maker van digitale kunst. Haar ingetogen,
semi abstracte landschappen zijn persoonlijke herinneringen en emoties die verder gaan dan een weergave van de natuur.

In haar zoektocht naar stilte gebruikt ze haar landschappen als metafoor voor haar innerlijke wereld. Door haar specifieke gebruik van licht en donker brengt ze bovendien een gevoel van kwetsbaarheid over. Door deze gevoelens te delen, creëert ze de mogelijkheid voor de kijker om verbinding te maken en zijn eigen interpretatie.

Naast haar schilderijen maakt ze digitale landschappen door beelden van haar schilderijen en landschapsfotografie samen te voegen tot een geheimzinnig droomlandschap.

Paméla Maria

Paméla Maria (1965) tekent al van kinds af aan. Ze studeerde klassieke kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (België) en behaalde haar certificaat in 1983. Daarna studeerde ze Industrieel Ontwerpen aan de Design Academy Eindhoven, eerst aan de textielafdeling en daarna aan de afdeling milieuontwerp, waar ze haar certificaat behaalde in 1989.
In 1990 ontving ze een startsubsidie van de Nederlandse overheid via het Mondriaan Fonds voor de verdere ontwikkeling van haar werk.
In de daaropvolgende jaren werkte Paméla als ontwerper en adviseur voor verschillende Nederlandse gemeenten en bedrijven.
In 1998 koos Paméla ervoor om zich te concentreren op haar oorspronkelijke passie: de beeldende kunst. In 2020 ontving ze de ‘Woman art Award 2020’.

Ze woont en werkt in Amsterdam, Nederland. Haar werk is internationaal te zien in solo- en groepsexposities op galeries en kunstbeurzen. Ze werkt ook in opdracht.

Hetty Kok

Hetty, veelzijdig kunstenaar, maakt tekeningen, schilderijen, collages en beelden in keramiek, brons en natuursteen. Haar werk varieert van figuratief tot surrealistisch en abstract. Ook maakt zij in opdracht portretten in keramiek en brons. De laatste tijd richt zij zich speciaal op het maken van beelden en portretten

Willem Rasing

”Script for a jester’s tear” is de titel van mijn serie
olieverfwerken hier in Micksart. Een liefdesgedicht van rockband Marillion, geschreven door zanger Fish. Na 50 jaar niet meer met olieverf te hebben gewerkt vanwege het moeilijke karakter van dit materiaal besloot ik het toch weer eens te gaan proberen voor mijn geplande expositie in 2018 in Amsterdam. Helaas kreeg ik eind 2017 een ernstig herseninfarct die mij linkszijdig totaal verlamd maakte.
Balancerend op 1 been met tussendoor veel rustpauzes was het een principekwestie, therapie en uitdaging deze expositie doorgang te laten vinden. Hetgeen ook lukte.

Tinus D.

is autodidact en vanuit zijn eerste expositie Trash & Treasure geheten in 1997 heeft hij onafgebroken gewerkt aan een eigen stijl. Hij is zeer betrokken bij natuur en milieu en daarin ligt de reden dat hij van spullen en materiaal dat is weggegooid of is afgedankt zijn kunst is gaan maken en dat tot op de dag van vandaag nog steeds zo doet.
Naast het creëren van sculpturen en installaties ontwerpt hij ook diverse mode accessoires zoals spectaculaire kronen, zonnebrillen van onder andere meccano en diverse designer handtasjes met led verlichting. Hiermee heeft hij prijzen gewonnen onder andere tijdens het filmfestival in Cannes in 2010, 2011 en 2012.
Ook komen de vrouwelijke vormen op allerlei manieren terug in zijn werk, bijvoorbeeld de bekende ritsen vrouwen in verschillende kleuren en poses en de metalen body’s. 
Daarnaast maken de engelenvleugels een belangrijk deel uit van zijn werk. Ze worden gemaakt van metaal, kunststof, glas en licht. Tinus vindt steeds een nieuwe manier  om met verschillende technieken een volmaakt geheel te bereiken.

Ferdi de Bruijn

Altijd lastig om iets over jezelf te vertellen, maar …. ik ontwerp en produceer al ruim 25 jaar diverse woonaccessoires, zoals klokken en sfeerlampen in mijn atelier in Dronten. Naast het gebruik van verschillende productietechnieken zoals flatbed printing, frezen, laseren, warm buigen, zagen en 3D-printen ben ik in 2003 ook gestart met een lang gekoesterde wens om ook te gaan schilderen. Ik gebruik acrylverf op hoogwaardig kunststof.

Mijn drive als autodidact kunstenaar is dat ik aan dagelijkse gebruiksvoorwerpen een extra dimensie toevoeg. Bijvoorbeeld een sfeerlamp is overdag al een mooi kunstobject, maar ’s avonds heeft het een totaal andere uitstraling.
Kortom: functionele kunst made in Holland met als extra dat ieder object UNIEK is!

Heeft u specifieke wensen laat mij dit dan weten.
Natuurlijk kunt u (op afspraak) ook mijn atelier bezoeken.
Dus laat u verrassen!

Annie Sturing

ANNIGJE (1961) tassen is vaste Exposant bij Micksart Collectief. Het is 10 jaar geleden dat de eerste tas gecreëerd werd. Ergens tussen slapen en ontwaken is er een helder beeld ontstaan van de tas die ik ging maken. Inmiddels zijn er vele ANNIGJE’s in gebruik over de hele wereld. De tassen zijn altijd unica’s en kenmerken zich door enthousiast kleur gebruik en eigenwijs design.

Samen met Erik en ons team geven we vorm aan het MI&ANN label: Art Jackets. 

Samen zijn we creatief ondernemer en promoten we met veel plezier deelnemende kunstenaars.